GESCHIEDENIS
GEBOUW
PATROONHEILIGE
> KAPELLETJES
In 1777 was de bouw in verval en dreigde in te storten. De toenmalige pastoor Bercklaer kreeg toelating om de kapel af te breken. Op die plaats werd een boom geplant en men hing er een houten kapel aan.
In 1865 werd de kapel heropgebouwd. Niet op dezelfde plek maar op een andere plaats even verderop. De kapel werd ook kleiner gemaakt. En op de maandag van Opalfene kermis in oktober werd er een mis opgedragen tot begin de jaren negentig. Sindsdien is de kapel open voor het publiek en wordt er in de meimaand de paternoster gebeden.
De kapel is nu weer bouwvallig. De kerkfabriek bekijkt wat er kan gebeuren om de kapel te redden.
Eveneens op 20 juli werd aan het ministerie van Wederopbouw toelating gevraagd “inzake gebruik van materialen”. Op 2 november 1947 werden de toelatingen bekomen. Als architect duidde de pastoor G.G. Van Offeren uit Gent aan. Lodewijk Frans Steenput werd de aannemer. Albert De Geyndt zorgde voor de schrijnwerkerij en Frans Crabbe verzorgde de beplanting. Allemaal mensen uit Ternat. Alles samen voor de prijs van 82.211,60 frank.
Van verschillende zijden mocht de pastoor giften ontvangen. Met Vlaamse kermissen en andere activiteiten had de kerkfabriek ook een spaarpotje aangelegd. En zo beschikte men over 117.676,95 fr. Er bleef genoeg over om te zorgen voor een mooi beeld. Dat werd gemaakt door Gust Van der Meersche in witte steen voor de som van 14.125fr.
De plechtige inzegening gebeurde op zondag 25 juli 1948.
Deze kapel werd gebouwd in de Donkerstraat door de echtgenoten Ceuppens- Pauwels in 1933 als belofte voor de wonderbare genezing van de Heer E. Ceuppens.
Ze werd eigendom van de Kerkfabriek.
In 1985 werd dank zij een gift van Alice De Marie de kapel gerestaureerd en tevens de glasramen hersteld.
© 2020 - 2022 Alle rechten voorbehouden
Beheerder website: Dave Van Asten - Algemene voorwaarden
V.P.W DEKENAAT ASSE vzw - 0407959531